Kansainvälisyys

Kiinnostaako kansainvälisyys ja muiden maiden kulttuurit? 4H:ssa sinulla on upeat mahdollisuudet kansainvälistyä niin Suomessa kuin ulkomaillakin!

Ovi maailmaan aukeaa monin tavoin, kun vain uskallat hypätä kansainväliseen kyytiin!
Katso lisää! 

http://www.4h.fi/tekemista/maailmalle/lahde-vaihtoon/

Tässä Mäntyharjun 4H:n kansainvälisistä asioista kiinnostuneen jäsenen, Helmiinan, matkakertomus yhdessä muiden Rally-tiimiläisten kanssa tehdystä reissusta Walesiin elokuussa 2014. 

 

Rally 2014 Walesissa haastoi ajattelemaan, kokemaan ja tutustumaan

 

Kesän 2014 Rally-tapahtumassa Walesissa oli koolla 70 aktiivista nuorta ympäri Eurooppaa Rural Youth Europen jäsenjärjestöistä. Suomen 4H-järjestö lähetti paikalle täyden joukkueen, viisi henkilöä eri puolilta maata.

 

Rally järjestettiin Port Talbotin kaupungissa Walesin etelärannikolla.Rally-viikon teemana oli tänä vuonna ”Tomorrow’s World – Creating Sustainable Future for You, Your Organisation and Your Rural Community”, ja teeman eri osa-alueita käsiteltiin viikon mittaan erilaisten työpajojen, ryhmätehtävien, osallistavien luentojen ja tutustumiskäyntien avulla. Viikon aikana opittiin tunnistamaan omia vahvuuksia, heikkouksia ja tavoitteita etenkin ohjaajana sekä pohdittiin eri järjestöjen toiminnan jatkuvuutta. Lisäksi suunnattiin ajatuksia yhteisöjen taustoihin ja tulevaisuudennäkymiin. 

 

Ohjelmasta jäivät erityisesti mieleen innostavasti puhuneiden vierailijoiden luennot sekä alueella toimivien paikallisten järjestöjen esittelytuokiot, jotka herättivät ajatuksia siitä, toimisivatko samankaltaiset järjestöt, toimintatavat ja vapaaehtoistoiminnan muodot myös täällä meillä Suomessa omilla paikkakunnillamme.

 

Vaihtelevan ryhmätyöskentelyn avulla tapahtuman teemoja saatiin käsiteltyä toimivasti ja tehokkaasti. Leikkimielisten joukkuekilpailujen ohessa tuli kuin huomaamattaan opittua muista kulttuureista, järjestöistä, tiimityöskentelystä ja ympäristöstä. Vaikka osallistujia oli monenlaisista taustoista, useimpia yhdisti kiinnostuneisuus kestävää tulevaisuutta kohtaan niin työllistymisen, järjestötoiminnan kuin ympäristönkin kannalta. Tapahtumassa tuli huomattua, että 4H:n kaltaiset järjestöt ovat monissa Euroopan maissa todella tärkeitä järjestöjä nimenomaan nuorille aikuisille, ja monessa maassa toimintaa riittää tälle ikäryhmälle runsaasti. Nuorten aikuisten aktivoiminen 4H-toimintaan ja vapaaehtoistyöhön onkin asia, jota voisi pohtia vielä enemmän 4H-toiminnassa myös täällä Suomessa.

 

Pääsimme tutustumaan myös paikalliseen arkeen, sillä vietimme yhden yön isäntäperheessä tutustuen heidän maatiloihinsa, harrastuksiinsa sekä paikallisiin nähtävyyksiin. Moni oppi viikon aikana myös hieman walesin kieltä, ja toki myös englannin kielitaito koheni päivä päivältä.

 

Walesin kulttuurin lisäksi viikon aikana tutustuttiin myös muihin kulttuureihin muun muassa kansainvälisen buffetin ruokia maistelemalla sekä Euroviisu-teemaillan musiikki- ja tanssiesityksiä seuraamalla. 

 

Koimme, että Rural Youth Europen tapahtumat ovat mainio keino saada uusia kontakteja ja kansainvälistyä 4H:n kautta. Kaiken kaikkiaan kansainvälinen Rally-viikko oli meille osallistujille ikimuistoinen ja opettavainen.Pyrimme siis kertomaan kokemuksistamme myös muille, jotta tieto tällaisista tapahtumista leviäisi mahdollisimman monelle 4H-nuorelle ja hekin innostuisivat lähtemään maailmalle. 

 

Suomen 4H:n Rally-tiimi 2014