Ketjuvasikka

Lumimarja-vasikan uusi hoitaja Tino Kurppa ja entinen hoitaja Oskari Leikkonen
Tino luovuttaa Nupun Sannalle
Nuppu, syntynyt 11/2016
Nuppu kesällä 2017
Nuppu kesällä 2018 on jo hieho!
Nupun vasikka Ruusu syntyi maaliskuussa 2019

Oman ketjuvasikan myötä nuori pääsee tutustumaan karjankasvatukseen, -jalostukseen ja karjanhoitoon oman nimikkovasikan avulla.

Vasikkaketju saa alkunsa lahjoituseläimestä, jonka lahjoittajana voi toimia esimerkiksi paikallinen karjakerho, meijeri, muu yhteistyötaho tai yksityinen karjanomistaja. Usein ketjuvasikat ovat jalostuksellisesti korkeatasoisia, arvokkaita eläimiä. Monista on tullut hyviä lypsäjiä kotikarjaansa, onpa niistä myyty jopa sonnivasikoita keinosiemennykseen.

Vasikan vastaanottava nuori sitoutuu hoitamaan vasikan hyvin ja kasvattamaan siitä hiehon, joka siemennetään suosituksen mukaan. Ensimmäinen syntyvä lehmäjälkeläinen luovutetaan ketjussa eteenpäin seuraavalle 4H-kerholaiselle ja niin edelleen. Perinteikkäimmät 4H-vasikkaketjut ovat jatkuneet useiden sukupolvien ajan.

 

Mäntyharjun vasikkaketju jatkui toukokuussa 2015 kun Kaituen Lumimarja-vasikka siirtyi uuteen kotiin. Vasikka syntyi marraskuussa 2014 Leikkosen tilalla Tuomas ja Oskari Leikkosen hoitoon ja siirtyi nyt Tino Kurpalle Toivolan kylälle.

 

Lumimarjan myötä 4H-vasikkaketju jatkuu edelleen. Marraskuussa 2016 syntyi Nuppu, joka on siirtynyt Sanna Tiilikaisen nimikkovasikaksi Riina ja Teemu Pöyryn tilalle Ristiinaan. Mäntyharjusta sopivaa tilaa vasikkaketjun jatkumiseksi ei tällä kertaa löytynyt, siksi turvataksemme ketjun jatkumisen, siirsimme Nupun Ristiinaan sijoutustilalle. Nuppu on kuitenkin  Mäntyharjun 4H:n jäsenen Sannan vasikka. Kun Nupulle aikanaa syntyy oma ensimmäinen lehmävasikka, toivomme, että uusi koti löytyy taas Mäntyharjulta. 

 

Nuppu toimii myös 4H:n kummivasikkana vaikka muun karjan tapaan tuotantoeläin tilalla onkin. Nuppua tapaamme eläinkerhoissa ja tilavierailuilla.

 

***************************************************

"Moi, minä täällä, Nuppu, 4H:n kummivasikka. En ole pitkään aikaan muistanutkaan kuulumisia teille kirjoitella! Tai ei minulla oikein kynä pysy sorkassa, mutta tuo kummitätini Sanna avustaa.

Me saimme kavereiden kanssa viettää pitkän syksyn siellä kesäpaikassamme. Ruokaa tietenkin saimme sinne lisää, eihän syksyllä paljon mitään kasva maassa. Muuten oli kiva olla ulkona ja vaeltaa metsikössä.

Yhtenä päivänä meidän tilan omistajat sitten tulivat hakemaan meitä pois laitumelta. Minä tietysti kilttinä tyttönä annoin heti kiinni ja muutaman muun kaverin kanssa meidät vietiin sellaiseen rakennukseen, mitä kutsutaan kylmäpihatoksi. Siellä me asutaan isossa aitauksessa seinien sisällä. Aitauksen toisella reunalla on ruokintapöytä ja vesiautomaatti, missä voimme käydä vapaasti syömässä. Toisella reunalla on sitten makuualue. Sinne lisätään kuivikkeita ja kaikki lanta mitä teemme, lämmittää kuivikkeiden alla. Meillä on siellä lämmintä nukkua, vaikka rakennuksessa on muuten sama lämpötila kuin ulkona. Siitä se nimityskin kylmäpihatto kuulemma tulee. Me pääsemme myös kavereiden kanssa ulkoilemaan ulkotarhaan silloin kun haluamme.

Kirjoittelen myöhemmin keväällä kuulumisia, kuulin sellaista huhua, että silloin muuttaisin tuonne toiseen pihattoon, missä lypsylehmät asuvat.

Liitän tähän kuvan viime kesältä, nyt olen jo paljon isompi, mutta tuo kummitäti valitteli, että täällä sisällä ei saa hyviä kuvia.

  Talviterveisin Nuppu"

***********************************************************

"Moi, minä täällä, Nuppu. Kesäkuussa 2018 olen jo Iso, olen nimittäin jo hieho. Mäntyharjun 4H:n päiväleiriläiset kävivät minua tapaamassa ja moikkailtiiin ihan vaan niinkuin vanhat tutut konsanaan :) Tiedättekös, nyt on minun vuoroni jatkaa vasikkaketjua! Ihan näinä päivinä minut siemennetään ja jos homma menee hienosti niin ensi keväänä minulle syntyy oma vasikka. Jos se on lehmävasikka eli tyttö niin sitten se pääsee vähän kasvettuaan uuteen hyvään kotiin, jossa on kiva 4H-nuori, joka alkaa sitä hoitamaan. Niin se ketju jatkuu. Onpa jännää! Kerron sitten mitä kuuluu. 

Kesäterkkuja kaikille, Nuppu"

************************************************************

Iloisia uutisia! Nuppu on saanut oman ensimmäisen lehmävasikan. RUUSU syntyi maaliskuussa 2019 ja kunhan kesä saadaan kunnolla käyntiin ja Ruusu on riittävän iso muuttamaan omaan kotiin, jatkuu vasikkaketjumme edelleen. Koti jo odottaa!

 

************************************************************

"Moi, minä täällä, Ruusu. Olen Nuppu-lehmän vasikka, synnyin kevään korvalla maaliskuussa. Olen aika hieno, vai mitä! Kuulin huhua, että minulle on nyt löytynyt uusi koti. Pääsen Ennin ja Ilarin nimikkovasikaksi ja muutan pian Metsämäen tilalle. Enni ja Ilari eivät voi minua omaan kotiin ottaa, heillä on paljon eläimiä, mutta meitä lehmiä ei niin siksi menen kummivasikaksi sinne Metsämäen tilalle. Olettekin ehkä kuulleet Otavan koulutilasta, se on siellä. Ja kun olen kummivasikka, minua saa käydä moikkaamassa kun treffit sovitaan ensin 4H:n kanssa. Aika jänniä aikoja tulossa! kerron sitten miten uudessa kodissa sujuu."